Weet wat u kiest

Waarom is goede hosting belangrijk?

Wanneer u een website of webapplicatie wilt publiceren, heeft u een goede host nodig. De aanbieders lopen sterk uiteen van MijnDomein en Strato als bekendste voorbeelden, tot aan exclusievere zoals Cloudways. Er zitten flinke verschillen tussen de aanbieders, en dat heeft niet alleen gevolgen in functionaliteit, maar ook in veiligheid, gebruikerservaring en SEO!

Maar wat is nu de juiste keuze, en wat levert me dat op? Daar gaan we graag wat dieper op in!

Te verdelen in twee groepen

De aanbieders

1. Public cloud hosting
(Strato, Hostnet, MijnDomein)

Een public cloud hosting biedt ruimte aan meerdere klanten binnen dezelfde gedeelde fysieke server. Er maken dus meerdere sites gebruik van dezelfde server, waardoor de kosten vaak aanzienlijk lager zijn dan bij private hosting.

2. Private
cloud hosting

Private Hosting is een hostingregeling waarbij de servers van een organisatie bestaan op een exclusieve locatie die voor niemand buiten het bedrijf of de private hostingprovider toegankelijk is.

Het verschil zit hem dus in de toegankelijkheid, maar ook het beleid rondom de server. Er zijn public cloud hosts die de servers zo vol mogelijk zetten, waardoor de websites trager worden, te maken krijgen met overbelaste servers of zelfs niet eens meer functioneel zijn. Public cloud hosting hoeft niet altijd problemen op te leveren, maar zeker bij wat grotere websites is de kans aanzienlijk dat dit vroeg of laat wel gaat spelen.

Bij MADE geven wij de voorkeur altijd aan private cloud hosting, want los van de problematiek zijn er nog een aantal flinke voordelen die dit biedt. Dit is op een vijftal onderdelen: beveiliging, toegankelijkheid, gebruikerservaring, SEO en downtime. Hieronder vindt u per aspect een uitleg over de impact van een goede hosting.

1. Betere beveiliging

Bent u ooit naar een website gegaan om een pagina te zien met de tekst: “Uw verbinding met deze site is niet beveiligd?”. Vervolgens wordt u aangeraden geen gevoelige informatie in te voeren, zoals creditcardnummers of wachtwoorden. Dit is niet goed voor conversie, maar ook voor het vertrouwen dat een klant in u heeft.

2. Maximale toegankelijkheid en functionaliteit

Er zijn geen restricties op wat er mogelijk is, want de host kan alles zelf aanpassen. Bij veel public cloud hosts is er veel afgeschermd zodat er ook minder ‘stuk’ kan. Bij private cloud hosting heeft u de touwtjes volledig in handen.

3. Betere gebruikservaring

Niets is zo vervelend als een trage website. Als een pagina te lang duurt, is de kans groot dat een gebruiker het opgeeft en wegklikt. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de bezoeken wordt afgebroken als het langer dan 3 seconden duurt. Het streven is naar een laadtijd van 1-2 seconden, en laadtijden zijn onder andere direct gekoppeld aan uw webhosting.

4. SEO-voordelen

Als uw website traag is, kan dat grote gevolgen hebben voor uw ranking in de zoekmachines. Veel factoren spelen een rol in de rankings, maar sinds 2010 beschouwt Google paginasnelheid als een factor. In 2017 werd paginasnelheid nog belangrijker. Als u uw SEO-spel wilt verbeteren, hebt u snelle pagina’s nodig.

5. Minder downtime

Websites kunnen om een aantal redenen uitvallen, waaronder slechte codering of een probleem in het content management systeem. Onbetrouwbare webhosts zijn een andere veel voorkomende oorzaak van downtime van websites. Als uw website steeds uitvalt, verliest u het vertrouwen en de interesse van de gebruiker.

Neem contact op

Heeft u last van een trage website, maar weet u niet meer wat u moet doen? Of bent u van plan om een nieuwe site te gaan bouwen, maar weet u niet waar te beginnen? Bij MADE hebben we dit proces al talloze keren doorlopen en kunnen we voor iedere situatie de juiste aanpak adviseren of helpen realiseren.

Het begint allemaal bij een goed gesprek!

Let's Chat Connect Meet Team up Improve Grow

Schrijf uzelf hier in voor onze nieuwsbrief!

Download hier ons Jaarblad 2023!

Laat hier uw gegevens achter en ontvang ons eindejaarsblad in uw mailbox!

MADE Digital - jaarboek - 2023

Word partner van MADE Digital en ontvang een volledige opnamedag en editing helemaal gratis!